Micropigmentare sau Tatuaj Permanent?

Femeile doresc sa fie frumoase, ingrijite si sa se bucure de aspectul feminin la orice ora sau ocazie.

Micropigmentarea ofera atat varietate cat si libertatea de a adapta tehnicile in functie de dorintele, preferintele, particularitatile si stilul de viata pe care clienta il adopta.

Dar pana acum ceva ani nu exista micropigmentarea iar doamnele care voiau sau aveau nevoie de o conturare precisa a sprancenelor apelau la tatuajul permanent.

In cei peste zece ani de cand lucrez in micropigmentare si douazeci de ani in domeniul beauty intalnesc urmatoarea situatie:

CLIENTA – “Am o micropigmentare realizata acum 6 -7 -8 ani, inca am pigment dar ma deranjeaza culoarea. E un pic albastra/verde. As vrea o improspatare a culorii, sa fie mai placuta”

EU – “Aceasta lucrare #NU este o micropigmentare ci un tatuaj permanent.”

CLIENTA – “Nu este adevarat! Doamna lucra micropigmentare.  Asta am cerut si asta a spus ca imi face. Ea nu facea tatuaje permanente.”

EU – ” Ok, o sa explic un pic diferentele dintre micropigmentare si tatuaj”

Industria beauty a evoluat mult in ultimii ani. Calitatea produselor si a consumabilelor folosite a crescut de la an la an existand  o vasta varietate de pigmenti cu care tehnicienii aleg sa lucreze atunci cand ne referim la procedura de micropigmentare dar si in cazul tusurilor permanente.

Este o intrebare pe care o primesc foarte des de la doamnele/domnisoarele care vin in cabinetul meu, dezamagite de aspectul sprancenelor, si apeleaza la sedintele de Stergere Laser: De unde stiu daca am  micropigmentare sau tatuaj permanent?

De cele mai multe ori se presupune ca tehnicianul anterior a folosit un pigment de slaba calitate sau un tus permanent si acesta este motivul din cauza caruia nuanta a migrat in culori nedorite dar si a faptului ca inca are intensitate si dupa 7-8 ani de zile.

  • Dar este posibil ca o micropigmentare sa dureze atat de mult?
  • Care sunt diferentele dintre o micropigmentare si un tatuaj permanent?

As vrea sa intram putin in detaliile acestui aspect si sa discutam despre avantajele si dezavantajele micropigmentarii dar si a tatuajelor permanente.

  • Micropigmentarea presupune o usoara insertie a pigmentului in piele, mai exact la granita dintre epiderm si derm. Stim ca pielea noastra este formata din trei straturi: epiderm, derm si hipoderm.
  • Tatuajul permanent presupune inserarea tusului in derm. De foarte multe ori acesta poate ajunge chiar si in hipoderm.Profunzimea acestuia il face sa devina permanent.

Atunci cand micropigmentarea se lucreaza corect pielea doar se “zgarie”, indiferent de tehnica de lucru folosita: Powder, Ombre, Microblading sau Hybrid.

In cazul tatuajului permanent presiunea folosita este una mai mare si tusul este introdus in profunzime.

Aparatul de micropigmentare este diferit fata de cel folosit la tatuajele corporale atat ca si constructie cat si ca vibratie sau putere. Asta nu inseamna ca nu putem cumpara si aparate care se presupun ca sunt pentru micropigmentare dar care au caracteristicile tehnice ale unui aparat de tatuat. Cum la fel de adevarat este si faptul ca putem folosi un aparat destinat tatuajului permanent pentru a efectua lucrari de micropigmentare dar, in acest caz, este nevoie de o experienta vasta si un control foarte bun al mainii.

Pigmentii folositi in cazul unei micropigmentari au compozitie chimica diferita fata de cei folositi in tatuajele permanente.

Tocmai de aceea si costurile pigmentilor sunt mai mari decat a tusurilor de tatuaj. Binenteles, ca in orice industrie, putem cumpara produse ce se declara a fi pigmenti dar, in realitate, acestea au mai bine de 70% structura chimica a unui tus permanent. De ce se intampla asta? Deoarece costurile de productie sunt mult mai mici.

Cunoasterea si stapanirea sectorului de Pigmentologie si Chimia pigmentilor ne pot ajuta pe noi specialistii sa recunoastem calitatea unui produs si astfel sa oferim clientelor noastre cele mai bune rezultate.

Tehnica de lucru face si ea o mare diferenta intre rezultatul unei micropigmentari si a unui tatuaj permanent. Miscarile si presiunea sunt diferite pentru a putea controla cantitatea produsului inserat dar si profunzimea acestuia.

Lista poate continua dar am ales sa enumar doar diferentele de baza astfel incat sa putem intelege de ce, de multe ori, clientele cred ca au o micropigmentare cand in realitate aceasta este, de fapt, o lucrare permanenta.

Cu siguranta cel mai important aspect dintre cele enumerate este profunzimea la care a fost introdus pigmentul.


Chiar daca un tehnician respecta toate celelalte reguli dar nu isi poate controla presiunea de lucru astfel incat aceasta sa fie constanta si corecta lucrarea acestuia va deveni una permanenta.

Sunt curioasa daca si tu ai avut o astfel de experienta. Astept cu drag  sa imi povestesti experienta ta.